sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Huonekasvit: Varjoisan paikan kasvit


Jos aurinkoinen paikka on hankala kasveille, niin varjoisaan vasta haastavaa onkin löytää sopivia kasveja. Varjossakin viihtyviä kasveja kyllä on ja tässä postauksessa esittelen teille niistä muutaman.

Meillä on maailman pimein makuuhuone. Se on kesälläkin pimeä - talvesta puhumattakaan. Siispä talveksi makkarin kasvit muuttavat eteiseen tai jopa olohuoneeseen, että ne saisivat edes vähäsen valoa. Makuuhuoneessa olen pitänyt viirivehkaa, nukkumaijaa ja pesäraunioistakin.


Pesäraunioinen

Pesäraunioinen on suuri saniaisheimoon kuuluva kasvi. Se pitää hajavalosta tai varjosta. Suorassa auringonvalossa lehdet haalistuvat ja niihin tuee tummia laikkuja. Multa pidetään kosteana koko aika. Talvella kastellaan hieman niukemmin. Lehtiä voi myös sumutella ja pyyhkiä.


Isomaija

Isomaija on suurikokoinen kasvi, jonka lehdet ovat alapuolelta kauniin purppuran väriset. Maija voi olla haastava kasvatettava, nimittäin se ei siedä kuivuutta lainkaan ja pitää sumuttelusta ja säännöllisestä kastelusta. Toisaalta se ei siedä myöskään seisovaa vettä. Maija pitää puolivarjoisasta paikasta. Lannoitetta annetaan kerran kuussa, paitsi talviaikana.


Viirivehka

Viirivehka on toistuvasti kukkiva huonekasvi. Se viihtyy kesäisin varjossa tai puolivarjossa. Talveksi se kannattaa sijoittaa valoisampaan paikkaan. Liian vähäisessä valossa kasvi ei ala kukkimaan. Viirivehka pitää kosteudesta ja sitä kannattaa kastella säännöllisesti noin viikon välein, etenkin kasvukaudella. Kerralla kastellaan runsaasti. Se sopii hyvin myös altakasteluruukkuun. Se pitää sumuttelusta ja lehtien pyyhkimisestä. Kasvia lannoiteaan säännöllisesti keväästä syksyyn. Talvella lannoitus voi tappaa kasvin.

Kuva: Plantagen

Flamingonkukka

Flamingonkukka on toinen kukkiva huonekasvi, joka viihtyy varjossa tai puolivarjossa. Se ei siedä suoraa auringonvaloa. Multa pidetään tasaisen kosteana.

Kuva: Omakoti.fi

Kirjovehka

Vehkoja löytyy useita eri lajeja ja ne ovat kaikki suhteellisen helppohoitoisia. Ne viihtyvät monenlaisissa valo-olosuhteissa ja mitä tummemmat kasvin lehdet ovat, sitä varjoisammassa se pärjää. Kirjovehka pitää säännöllisestä kastelusta ja mullan annetaan kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välillä. Kasvin saa kukkimaan, kun se pidetään pari kuukautta alle 15 asteessa. Kasvi on myrkyllinen, joten lapsiperheeseen se ei ehkä ole paras valinta.

Kuva: Viherlandia.fi

Posliinikukka

Posliinikukat pärjäävät täysin varjoisissa paikoissa, mutta kukkiakseen ne tarvitsevat valoa. Ne eivät siedä vetoisuutta. Kerralla annetaan kunnolla vettä ja multa saa kevyesti kuivahtaa ennen seuraavaa kastelukertaa. Älä anna kasvin kuivua läpikotaisin, jos kasvilla on nuput.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti