tiistai 7. marraskuuta 2017

Huonekasvit: Helppohoitoiset kasvit

Kuva: Pinterest

Nyt marraskuussa, kun käperrymme koteihimme sisään, ajattelin kirjoittaa pienen juttusarjan huonekasveista. Kukapa ei haluaisi tuoda vähän vehreyttä sisälle, kun ulkona on fifty shades of grey.

Huonekasveista on toki muutakin hyötyä, kuin kaunistunut sisustus: ne parantavat huoneilmaa poistamalla ilmasta epäpuhtauksia ja lisäämällä kosteutta. Etenkin sisäilmaongelmaisessa rakennuksessa työskentelevänä tämä puoli kasveista on tullut erityisen tärkeäksi.

Uskoisin, että kasveilta halutaan nykyisin erityisesti helppohoitoisuutta. Kasvi ei saa ottaa nokkiinsa, jos joskus kasteluväli vähän venähtää tai lannoitus unohtuu. Helppohoitoisia kasveja ovat muun muassa kaktukset, mehikasvit, jukkapalmu, vehkat, rönsyliljat ja anopinkieli. Melkoinen lista siis, josta valita.

Kaktukset ja mehikasvit

Suurin buumi kaktuksista ja mehikasveista on ehkä jo mennyt ohi, mutta mielestäni ne ovat edelleen kauniita ja erityisen helppohoitoisia. Mehit ja kaktukset kestävät hyvin kuivuutta ja aurinkoa. Kasvit kastellaan läpikotaisin, kun multa on täysin kuivunut. Talveksi kasvin voi siirtää viileään (noin 5-10 asteeseen) ja valoisaan tilaan. Tämä edistää nuppujen syntymistä. Tämä käsittely sopii kaktuksille, mehiruusukkeille, aaloelle ja tyräkille.


Myös meiltä kotoa löytyvä palmuvehka kuuluu mehikasveihin. Se onkin erittäin kestävä ja todettu vaikeaksi tappaa, vaikka kasviraukka onkin ollut hunningolla ajoittain. Muista mehikasveista poiketen se pärjää myös pitkiä aikoja pimeässä.

Kiinnostava mehikasvi on australianposliinikukka, joka muista poiketen sijoitetaan epäsuoraan auringonvaloon tai puolivarjoon. Sitä kastellaan säännöllisesti, kuitenkin se kestää hieman kuivahtamista. Kukkimaan sen saa helpoiten, kun kasvi saa olla valoisassa kaksitoista tuntia päivässä kuukauden ajan.

Kuva: Pinterest

Jukkapalmu

Tämä sitkeä sissi on jostain syystä mieheni suosikkeja. Se kestää kaikenlaista hoitoa, kunhan saa olla valoisassa paikassa. Ja kastellaan, kun multa on kuivunut.

Klusia

Klusia kuuluu viikunakasveihin. Se on kestävä ja viihtyy meilkein missä vain. Tämä kasvi puhdistaa erinomaisesti huoneilmaa. Klusia pitää säännöllisestä sumuttamisesta kalkittomalla vedellä.

Kirjorönsylilja

Tämä perinnekasvi löytyy varmasti melkein jokaisen vanhemmilta tai mummolasta. Erittäin helppohoitoinen kasvi, joka viihtyy valoisassa tai puolivarjoisassa paikassa. Sitä kastellaan, kun multa on vielä vähän kosteaa. Tämän kasvin lisäys on helppoa, joten ennen ostamista kannattaa kysellä, josko sukulaisilta saisi alkuja.


Vehkat

Vehkat ovat hyvin helppohoitoisia ja kiitollisia kasveja. Vehkoihin kuuluvia kasveja ovat esimerkiksi flamingokukka, kirjovehka ja laikkuvehka. Laikkuvehka viihtyy puolivarjossa ja tarvitsee vain vähän vettä, noin joka kolmas viikko. Tällä välin kasvi saa kuivahtaa.


Anopinkieli

Anopinkieli on helppo saada menestymään. Se tosin vaatii hiekkapitoisen mullan. Pieleen voi mennä liiallisella kastelulla, sillä anopinkieltä kastellaan vain niukasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti